FINANSIERA DINA STUDIER

FINANSIERA DINA STUDIER

I vårt tidigare blogginlägg jämför vi olika typer av studier och utbildningar i Sverige. Vid flera tillfällen kan det vara så att CSN inte är ett alternativ till dem studier man väljer och behöver själv finansiera sina studier. Du kanske skall börja studera igen efter en lång tid på arbetsmarknaden eller så har du redan använt samtliga veckor av dina möjliga studielån från tidigare utbildning. Det kan även vara så att den utbildning du valt inte är berättigad för studiemedel från CSN. Fler av våra kollegor och konsulter på Restory har valt att inte ta studielån utan har arbetat vid sidan av sina studier för att inte skuldsätta sig.

Är det nu så att du har möjlighet att ta ett CSN bidrag + lån så ser kalkylen ut på följande sätt utifrån CSN´s egna beräkningar:

Om du studerar på heltid kan du under 2020 normalt få 2 715 kronor i veckan. En del av den summan är bidrag (823 kronor) och en del är ett lån som du senare ska betala tillbaka (1 892 kronor). I vissa fall kan du få mer bidrag eller låna mer pengar.

Utifrån dem senaste prognosen från Arbetsförmedlingen ligger idag arbetslösheten på cirka 11,8% (6 juli 2020). Detta innebär att fler kommer söka sig till utbildningar som innebär också att fler söker studielån. Detta innebär i praktiken att det blir allt tuffare för studenterna att söka studielån via CSN.

Nordea och SEB är två bankar som är öppna för diskussion och möjligheten till att se över studiebanklån istället för studiebidrag eller studielån som oftast ansöks hos CSN. Räntorna hos storbankerna för ett studiebanklån kan ligga mellan 5-8% dock görs alltid sedvanlig kreditprövning vid ansökan om att låna pengar.

En sedvanlig kreditprövning görs på alla som tar lån för första gången men också i samband med att en låntagare skickar in en ansökan om att låna mer på ett befintligt lån. I de fall som låntagaren har svårt att få godkänt så finns det möjlighet att ta hjälp av en medlåntagare.

Många gånger använder låntagaren partner, föräldrar, sambo, maka, make eller en nära anhörig. En medlåntagare är lika mycket skyldig att betala tillbaka lånet som låntagaren, men fördelen är att man på så vis kan öka chansen till att få ett lån. Oftast kan banker sätta krav på att två personer går i borgen för lånet. Banken förbättrar sina chanser att få betalt och på så sätt ser till att minska sina risker.

 

Välj rätt utbildning