UX Vs UI - Vad är skillnaden?

UX vs UI design

I takt med att teknologin utvecklas blir allt fler människor engagerade i färg, form och design. För nybörjare är det viktigt att veta skillnaden mellan UI och UX-design. Att ha en omfattande teoretisk förståelse om design är det första och nödvändiga steget för att bli en UI / UX-designer.

UX och design är processen att bygga relationer mellan företaget och förbrukare/kunder.

UX design är arbetet bakom undersökningen, utvecklingen och förbättringen inom alla aspekter av UI med att företags produkt skapar tillfredställelse mot användare. Målet är att förbättra användarens upplevelse med produkten genom tester och i slutändan skapa en produkt som är användbar och värdefull, liksom lätt att behaga användaren.

UX-design bidrar till en produkt som ger en effektiv användarupplevelse. Det innehåller olika discipliner, såsom visuell design, interaktionsdesign, användbarhet med mera. 

Vad innebär då User Interface (UI) design

Användargränssnittet är en produktens visuella utseende, och användargränssnitt designer bestämmer hur de ska visuellt utforma produkten för effektiv användarupplevelse. En bra UI-design hjälper till att locka användare och säkerställer en trevlig produktupplevelse. 

Elementen i UI-design inkluderar innehåll som dokument, text, bilder, videor; formulär inklusive knappar, taggar, textfält, kryssrutor, listrutor, grafiska mönster; och beteenden som vad som händer när användarens klick / dra / enter.

Kravet från beställaren för en UI-designer är att ha en god känsla för estetik och teknisk skicklighet. En kreativ roll, UI-designerns mål är att skapa ett övertygande, vackert användargränssnitt som framkallar ett känslomässigt svar från användaren.

Enkelt uttryckt, om du först såg en webbplats och undrade över den visuella vädjan berodde den främst på en UI-designer.

Vad är skillnaden mellan UX och UI?

Självklart finns det likheter mellan UX och UI designer. De stora likheten är att målet/visionen för båda är desamma. I bloggen skall vi skapa en tydlighet mellan dessa två funktioner och arbetsuppgifter. 

UX-design avser helt enkelt design av användarupplevelse, och UI-design hänvisar till design av användargränssnitt. De har en nära relation i produktdesign men har olika roller.

När det gäller funktionalitet är UI hur saker ser ut, UX är hur saker fungerar. UX är en process medan UI är en levererbar. Men människor förvirrar lätt de två eftersom de tenderar att ha en symbiotisk relation.

För en kort sammanfattning så är den uppenbara skillnaderna mellan UI-design och UX-design olika roller som skapar samma mål där upplevelse och funktion går hand i hand. 

Den viktigaste skillnaden mellan UI- och UX-designers är att de använder olika prototyper. Många UI-designers tror att en prototyp borde vara en hi-fi-modell. Men för UX-designern är trohet en eftertanke; de bryr sig mer om logik. Enkelt talat: när du ska träffa dina kunder, visa dem designen som UI-designern har gjort. När du ska träffa programmerarna, ta prototypen skapad av UX-designern.

UX är inte samma sak som UI

“Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works”

Citatet ovan kommer från Steve Jobs, grundare av Apple. 

Teoretiskt inkluderar UX-design wireframing / prototyping, interaktionsdesign och användartestning. UI-design inkluderar visuell design och interaktionsdesign. Observera att både UI-design och UX-design kräver interaktionsdesign. Interaktionsdesign styr användarens känslor och beteende. 

Det bästa sättet att lära sig vad UI / UX-designer gör är att granska jobbannonser via Arbetsförmedlingen. Du kan även hitta många bra UI / UX-beskrivningar på rekryteringsföretag och deras webbplatser.

UX Designer ansvarsområde

  • Innehåll / strategi: Kundanalys, konkurrentanalys, produktstruktur / strategi
  • Prototyping och Wireframing: Prototyping, Testing / Iteration, utveckling, planering, Wireframing
  • Analys och utförande: Koordinering med utvecklare (r), Koordination med UI Designer (er), Analys och Iteration, Spårningsmål och integration

Så UX ansvarar inte bara för att för planera och förbereda tekniken bakom produkten. De ansvarar också för hur användare interagerar online och offline, inklusive kundservice och analys.

UI Designers ansvarsområde

  • Se, känna och lära: Branding och grafisk utveckling, användarhandböcker / storyline, kundanalys, designforskning
  • Lyhördhet och interaktivitet: Anpassning till alla skärmstorlekar, interaktivitet och animering, implementering med utvecklare, UI-prototyper, implementering med utvecklare

UI-design skapar en produkts utseende. Det bildar personlighet och varumärke. Den kopplar produkten till användaren, skapar förtroende och överföring av varumärkekonceptet. 

Välj rätt utbildning