Välja rätt utbildning - 6 tips

Varför vill du gå en utbildning?
Oavsett om du precis sprungit ut med din studentmössa eller har arbetat en längre tid, och känner att du vill testa något nytt – ska du ställa dig frågan: Vilken utbildning passar mig bäst? Det är en svår fråga att svara på för de flesta. Vi människor är sällan intresserade ev ett enda ämne. Vi ger dig 6 tips för att välja rätt utbildning:

Konsten att välja rätt utbildning

Det kan kännas både spännande och ibland lite läskigt att ta steget och påbörja en utbildning. Tyvärr är det inte alla utbildningar som ger en anställning. Något som flera akademiker inom t.ex. Humaniora är väl medvetna om. Men, ska du studera till rörmokare trots att du egentligen vill läsa antropologi och studera främmande kulturer? Svaret vet du bäst själv.

Skulle du dock välja studera till rörmokare, har du i princip garanterat arbete när din utbildning är klar. Rörmokares lön är redan från start riktigt stadig. Då kan du, t.ex, ta tjänstledigt efter ett tag för att studera t.ex. antropologi, utan att vara rädd för att stå utan arbete när dina studier är avklarade.

6 Tips för att hitta rätt utbildning:

1. Vilken form av utbildning är du intresserad av?

Du kanske redan bestämt dig för om du vill läsa på en yrkeshögskola eller på universitet. 

2. Du kan alltid byta: 

Du kommer snabbt märka om utbildningen du startat inte är för dig eller som du tänkt. Försmäkta ej. Du kan alltid byta till en annan utbildning. Se det som en erfarenhet och inte som ett misslyckande om du väljer att hoppa av eller byta utbildning. För varje ny erfarenhet du skaffat desto visare blir du. 

3. Gör ett test:

På Arbetsförmedlingens hemsida finns det flera olika test du kan göra. Använd dem som en riktlinje, men tänk på att det fortfarande är du som vet bäst. Här är några test de erbjuder: Yrkeskompassen, Intresseguiden, Vägar Vidare

4. Ta hjälp av en studievägledare:

Det finns flera olika organisationer som erbjuder studievägledning och yrkesvägledning. I Sverige har vi rätt att besöka en studievägledare utan att vara inskriven på någon skola. Det kan även vara trevligt att möta en person som guidar en och hjälper dig svara på frågor på direkten. Ibland surfar man planlöst runt på nätet utan att hitta det man söker. En studie- och yrkesvägledare är proffs på att hjälpa personer fatta beslut som är viktiga för deras framtid.

5. Ta reda på vilken studieform som passar dig bäst:

Gillar du att gräva ned dig i djupa studier i olika teorier och läsa mycket? Eller gillar du arbeta med dina händer och skaffa dig kunskap genom”learning by doing”? Flera hantverkaryrken skriker efter arbetskraft och lönerna är höga. I och med att tekniken har blivit en stor del av vår vardag har vi i vissa fall glömt av att vi behöver duktiga rörmokare, svetsare, sotare, takläggare med mera. Det kan till och med vara så att ett arbete du inte alls tänkt på passar perfekt för dig. Men även universitetsutbildningar kan ge dig chansen till arbete. Om du kompletterar din akademiska utbildning med ett annat ämne kan du komma in i näringslivet på den vägen.

Men det är inte alltid man kommer in på sitt första val. Därför kan det vara bra att söka olika utbildningar som liknar varandra. Ta först reda på vilka utbildningar de olika skolorna erbjuder. Läs på om dem och fatta sedan ditt beslut om vad du anser är prio ett. Sedan väljer du något annat ämne du är intresserad av som nummer två och så vidare. 

6. Fortbildning:

Om du trivs på din arbetsplats men känner att du vill ta dig vidare inom samma koncern är fortbildning ett bra val. Vässa dina kunskaper eller läs till dig nya färdigheter för att ta dig vidare i karriären.

Läs mer om våra utbildningar.

Välj rätt utbildning